Ja de ‘bikkel’ factor is belangrijk in deze sporten. Maar maak het jezelf niet nodeloos zwaar en investeer in goed passende en goed aangepaste kleding. Dat houdt je warm en voorkomt blessures. En daarmee vergroot je ook je plezier in het sporten. Een goede selectie van geschikte kleding vind je bijvoorbeeld bij survivalmaterialen.nl of AllSur5. En regelmatig kan je ook een je eigen exemplaar (of meerdere) van de broek in clubkleuren bestellen!

Materialen

Katoenen sportkleding kan je het beste maar snel voorbij lopen. Het houdt veel water vast en dat kan een extra risico vormen, vooral als het koud is. De natte kleding onttrekt dan eigenlijk continu warmte uit je lichaam. Dat kost dus ook veel energie om bij te warmen, energie die je beter kan gebruiken voor de hindernissen. Synthetische materialen, zoals de meeste sportkleding tegenwoordig, nemen veel minder water op en zijn dan ook het meest geschikt voor deze sport.

Pasvorm

Stelregel; hoe strakker de kleding tegen je lichaam aanzit, hoe beter. Als de kleding om je lichaam flappert dan gaat er dus geen isolerende werking van uit. Door strak aansluitende kleding te dragen creëer je die isolatie wel. Dit gaat op voor alles van shirt tot broek en sokken.

Thermokleding

In de survivalrun bestaat geen winterstop en ook obstacleruns zijn er steeds vaker in de koude tijd van het jaar. Een goed thermoshirt (of 2) is dan ook essentieel om te hebben. Niet alleen moet deze goed strak op de huid aansluiten en warm zijn. Ook moet het tegen een stootje kunnen. Je onderarmen krijgen nogal wat te verduren en het zou zonde zijn als er na de eerste keer al een grote haal in zit.

Sportbroek

Strakke hardloopbroeken (lange tight) zijn ideaal voor survivalrun en obstaclerun trainingen en wedstrijden. Het belangrijkste argument ervoor is de bewegingsvrijheid en dat ze je niet hinderen bij de hindernissen. Er zijn wel veel varianten, onthoud daarbij dat hoe dikker en warmer de broek is, hoe meer water hij ook zal vasthouden. Niet het belangrijkste maar wel goed om te weten is dat veel hardloopbroeken ritsen hebben op de enkels. Door het klimmen gaan deze vrij snel stuk. Kom in ieder geval niet met een joggingbroek of ander wijde broek. Die nemen veel water op en belemmeren je bewegingsvrijheid of blijven ergens achter hangen.

Als je langere wedstrijden gaat lopen (13, 18 of zelfs 21km) en je dus langer als 2 uur bezig ga zijn, dan wordt het belangrijk om tijdens de wedstrijd bij te eten. Naast het stukje banaan bij de verversingsposten wil je dan wel wat extra zelf mee kunnen nemen. Broeken met zakjes waar gels inpassen zijn dan heel handig. De beste plek voor deze zakjes is op de zijkant van je bovenbenen.

Sportbeha

Voor de dames is er nog een extra kledingstuk om rekening mee te houden. De sportbeha. Die heb je in allerlei vormen. Het is een hele persoonlijke keuze maar over het algemeen is het aan te raden om beugels en sluitingen zoveel mogelijk te vermijden. Als je namelijk op een balk hangt kan zo’n beugel vervelend prikken. En elk extra los onderdeel, zoals een sluiting bijvoorbeeld is weer een extra punt dat kapot kan gaan. Ook de beha’s met padding/voorvulling kun je beter vermijden. Die zuigen zich namelijk vol met water en dat is niet alleen zwaarder maar ook een stuk kouder.

Sokken

Het belangrijkste hier is om te kiezen voor een hogere sok zodat je enkels/ schenen wat extra bescherming hebben. Let er wel op dat je sokken niet heel glad of te ruim zijn zodat je gaat schuiven in je schoenen. Bedenk dat alles nat gaat worden waardoor de kansen daarop groter worden.

Schoenen

Er zijn geen officiële survivalschoenen, maar er komen steeds meer trail-hardloopschoenen op de markt die uitermate geschikt zijn voor de survivalrun-/obstaclerunsport. De ervaring leert een aantal belangrijke dingen.

Zorg voor een goede pasvorm en ondersteuning. Bij trailschoenen veel minder als bij hardloopschoenen voor op de weg zijn de modellen met pronatie ondersteuning. Dat de schoen goed aansluit rond je voet, zonder dat je de veters heel hard hoeft aan te trekken wordt dan nog belangrijker.

Kijk naar het profiel. Het profiel van de ene trailschoen is meer geschikt voor het lopen op bospaden of rotsige ondergrond en heeft dus minder diepe noppen. De andere schoen, gemaakt voor modderige omstandigheden, heeft juist grote noppen. Kijk zelf wat je prettig vind, maar sta er voor open om de volgende keer iets anders te proberen.

Veters zijn een kort leven beschoren. De meeste veters begeven het vrij snel onder de continue belasting van touwen die er overheen schuren. Zorg dus dat je altijd een reservepaar mee hebt voor het geval je ze in de kleedkamer zomaar kapot trekt. Zorg ook dat de veters voldoende lengte hebben. Omdat je de hele tijd over balken heen gaat en touwen om je voet slaat zal een knoop eerder los gaan als je veters te kort zijn.

De vetergaten moeten echt gaten zijn. Bij sommige schoenen lopen de veters door aparte lusjes. De ervaring leert dat die het vaak snel begeven. Het is dan beter als de veters door gaten in het bovenwerk van de schoen zelf lopen.

Bij echte kou

Handschoenen zijn buiten de warming up vrij onhandig. Bij het nemen van hindernissen heb je geen gevoel en geen grip. En als je ze in je broek zou steken tijdens een wedstrijd dan worden ze nat en heb je er niks meer aan. Een handige tussenoplossing als je echt koude handen hebt kan zijn om van oude maar warme sokken de tenen af te knippen. Dan kun je ze dragen als mouwen over je onderarm. Tijdens de hindernissen omhoog geschoven en tijdens het lopen over je handen. Hou dan wel je armen boven water zodat je zelfgemaakte handwarmers niet drijfnat en koud worden.

Een muts of buff kan heel prettig zijn. Zorg er bij een muts voor dat die niet snel van je hoofd afglijdt als je ondersteboven hangt. Een handige, alhoewel vaak dunnere, vervanger kan een buff zijn. Te dragen als muts maar ook om je nek.

Als je weet dat je tijdens een wedstrijd veel door water heen zal moeten kan je overwegen delen van je lichaam in te smeren met vaseline. Die ouderwetse. Smeer een dikke laag en naast dat de warmte je lichaam slechter kan verlaten krijgt het koude water er ook minder vat op. Zelfs naderhand onder de douche zal je het nog van je af zien parelen.

Sieraden

Uiteraard wil je niet de kans lopen dat je waardevolle sieraden verliest tijdens het sporten. Maar ook voor de veiligheid is het van belang om je sieraden af te doen voordat je gaat survivallen. Zo voorkom je dat je ergens blijft haken, met alle gevolgen van dien.

Bidon

Ook het drinken tijdens een wedstrijd moet je oefenen. Neem daarom altijd je bidon mee. Maar liever geen energiedrankjes.